Zapiekanka z czerwonych owoców

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sam raz na chłodne letnie dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag owoców (porzeczki, maliny, wiśnie )
    szklanka cukru
    20 dag mąki
    10 dag masła roślinnego
    tłuszcz do formy

Zapiekanka z czerwonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roślinne posiekać na małe kawałki, wymieszać z cukrem (pół szklanki) i mąką, aż utworzy się jakby kaszka.
  • 2. Umyte, oczyszczone z szypułek i wydrylowane owoce wymieszać z pozostałym cukrem (pół szklanka) , ułożyć w żaroodpornym naczyniu lekko wysmarowanym tłuszczem, posypać ciastem i wstawić do gorącego piekarnika na 30-40 min. Zapiekanka będzie gotowa, gdy wierzch się lekko zrumieni. Podawać ciepłą, ze śmietaną ubitą z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy