Zapiekanka z dyni i mięsa typowo jesienna, rozgrzewająca, kojąca. Smak i aromat, co pieści zmysły. Idealna na obiad czy kolację. Możemy ją podać gdy goście nas zaskoczą, gdy pomysłu zabraknie, a czasu mamy mało.
Zapiekanka z dyni i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle.
Dodajemy pomidory.
Dusimy do momentu aż płyn odparuje.
Następnie dodajemy śmietanę i mieszając od czasu do czasu dusimy jeszcze 15 minut.
Mięso podsmażamy i dodajemy do sosu pomidorowego.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy na chwilę do gorącej osolonej wody.
Następnie dynię odsączamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Na dynię wykładamy farsz mięsny.
Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170st.C przez 30 minut.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Komentarze