To dobry sposób na wykorzystanie kopytek które zostały nam z obiadu. Danie smaczne i syte, w sam raz dla osób preferujących proste i niedrogie posiłki.
Składniki:
Składniki:
• 1 paczka kopytek(450 gram)
• 400 dyni,
• Pieprz, przyprawa uniwersalna.,papryka do smaku
• 3 papryki,
• 1 cebula,
• Natka pietruszki,
• 2 pęta kiełbasy,
• 10 dag sera żółtego,
• Olej do smażenia
Zapiekanka z dynią w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2.Cebule i kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę w kostkę. Razem podsmażamy do miękkości na oleju. Doprawiamy. Dynię kroimy w kostkę. Tak przygotowaną gotujemy około 5 min w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.
3.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą – kopytka, dynię, paprykę , kiełbasę i cebulę. Dokładamy posiekaną natkę pietruszki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 15 minut. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy do momentu roztopienia sera.
Komentarze