Zapiekanka z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
    ok. 1/2 większego kalafiora
    po połowie zielonej i czerwonej papryki
    1 duża cebula
    200 g sera żółtego
    3 jajka
    1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw
    słodka papryka, zioła prowansalskie
    sól, pieprz

Zapiekanka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze półtwardo. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, podsmażyć i dodać mięso mielone. Papryki pokroić w kostkę  i dodać do mięsa. Doprawić i całość podsmażyć do odparowania nadmiaru płynu.

    W naczyniu do zapiekania rozłożyć mięso, a na nim różyczki kalafiora. Jajka zmiksować do spienienia i zalać nimi mięso. Wierzch posypać startym żółtym serem i przyprawami. Zapiekać około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy