Zapiekanka z kaszy pod pierzynką

0 (0 ocen)

Jedzmy kaszę gryczaną jest bardzo zdrowa, a tak zapieczona smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) kaszy gryczanej
    łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    5 parówek odtłuszczonych
    1 szklanka śmietany 18%
    100 g ostrego keczupu
    200 g żółtego sera
    sól,pieprz do smaku

Zapiekanka z kaszy pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko w 2 szklankach wody z dodatkiem kucharka lub przyprawy uniwersalnej,ostudzić.
    Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć chwilkę na patelni, dodać do kaszy.
    Śmietanę wymieszać z keczupem,doprawić solą i pieprzem.
    Ser zetrzeć na grubych oczkach.
  • 2. Do kaszy z parówkami dodać dwie duże łyżki sosu śmietanowego i 1/3 sera,wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego,
    Wyrównać powierzchnię, rozsmarować sos, posypać resztą sera.
    Piec ok. 30 minut w temperaturze 180-190*C, 5 minut przed końcem odkryć naczynie, aby sos i ser się zrumieniły.

Porady

Parówki można zastąpić inna wędliną lub jeśli ktoś nie jada mięsa- pieczarkami. Zapiekankę możemy podać z ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy