Zapiekanka z kaszy pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować na sypko w 2 szklankach wody z dodatkiem kucharka lub przyprawy uniwersalnej,ostudzić.
Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć chwilkę na patelni, dodać do kaszy.
Śmietanę wymieszać z keczupem,doprawić solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na grubych oczkach.
2.Do kaszy z parówkami dodać dwie duże łyżki sosu śmietanowego i 1/3 sera,wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego,
Wyrównać powierzchnię, rozsmarować sos, posypać resztą sera.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180-190*C, 5 minut przed końcem odkryć naczynie, aby sos i ser się zrumieniły.
Porady
Parówki można zastąpić inna wędliną lub jeśli ktoś nie jada mięsa- pieczarkami.
Zapiekankę możemy podać z ulubioną surówką.
Komentarze