Zapiekanka z łososia i szpinaku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ostatnio coraz bardziej odkrywam dania z rybką w roli głównej, a to danie po prostu mnie urzekło :)

  • 15 min

Składniki:

  • 400g łososia surowego
    3 średnie ziemniaki
    300g szpinaku mrożony
    2 małe cebule
    kostka rosołowa
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    przyprawa do ryb
    oliwa z oliwek

Zapiekanka z łososia i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w plastry.
    Szpinak poddusić na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
    Sos:
    Cebulkę zeszklić na patelni posmarowanej oliwą z oliwek, dodać 1/3 szklanki bulionu (kostkę rosołową rozpuścić w wodzie) poddusić i doprawić.
    Rybę oprószyć przyprawami i skropić sokiem z cytryny.
  • 2. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kolejno ziemniaki, szpinak i rybę, wszystko polać sosem z cebulki i bulionu.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 30 min i zapiekać w temperaturze. 180C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy