Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Pyszna, zdrowa i bardzo łatwa zapiekanka, zadowoli każdego głodomora :)

Składniki:

  • - 250g ulubionego makaronu
    - 250g świeżego łososia
    - 250g mrożonego szpinaku
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 garści pokruszonego sera cheddar
    - 100ml śmietany 18%
    - 1 łyżka masła
    - papryka w proszku
    - sól i pieprz

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Łososia kroimy w słupki, przyprawiamy go solą, pieprzem i słodką papryka, odstawiamy na kilka minut.
    Szpinak przekładamy do garnka i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje, następnie przyprawiamy do smaku, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, wlewamy śmietanę, zagotowujemy, by zgęstniał.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
    Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wsypujemy ugotowany makaron, następnie wykładamy szpinak, łososia, posypujemy serem i plasterkami pozostałego czosnku, zapiekamy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy