Danie, którego każdy powinien spróbować. Łatwa w przygotowaniu zapiekanka na pewno zaskoczy swoim smakiem.
1 godz. 30 min
Składniki:
ryż brązowy (około 300 g)
brzoskwinia (2)
łosoś w plastrach (1 opakowanie)
boczek w plastrach (1 opakowanie)
ser mozzarella
ser pleśniowy błękitny lazur
sos chilli słodki (1 łyżka stołowa)
sok z cytryny (2 łyżki stołowe)
Zapiekanka z łososiem, serem pleśniowym i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy al dente, mieszamy z sokiem z cytryny i sosem chilli.
2.Wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Na to kładziemy jedną warstwę boczku. Następnie układamy plastry brzoskwini. Kolejna warstwa to sery. Mozzarelle ścieramy na tarce, pleśniowy kruszymy i razem łączymy.
3.Na serach układamy łososia, ponownie plastry brzoskwini. Na koniec posypujemy serami.
4.Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 150 stopni do momentu aż ser się rozpuści.
Porady
Uwaga! sery pleśniowe, zwłaszcza Lazur są intensywne w smaku. Tak więc dodajemy odrobinę.
Komentarze