Zapiekanka z łososiem, serem pleśniowym i brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie, którego każdy powinien spróbować. Łatwa w przygotowaniu zapiekanka na pewno zaskoczy swoim smakiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ryż brązowy (około 300 g)
    brzoskwinia (2)
    łosoś w plastrach (1 opakowanie)
    boczek w plastrach (1 opakowanie)
    ser mozzarella
    ser pleśniowy błękitny lazur
    sos chilli słodki (1 łyżka stołowa)
    sok z cytryny (2 łyżki stołowe)

Zapiekanka z łososiem, serem pleśniowym i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy al dente, mieszamy z sokiem z cytryny i sosem chilli.
  • 2. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Na to kładziemy jedną warstwę boczku. Następnie układamy plastry brzoskwini. Kolejna warstwa to sery. Mozzarelle ścieramy na tarce, pleśniowy kruszymy i razem łączymy.
  • 3. Na serach układamy łososia, ponownie plastry brzoskwini. Na koniec posypujemy serami.
  • 4. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 150 stopni do momentu aż ser się rozpuści.

Porady

Uwaga! sery pleśniowe, zwłaszcza Lazur są intensywne w smaku. Tak więc dodajemy odrobinę.

Komentarze

Podobne przepisy