Zapiekanka z makaronem i wędliną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Często jest robiona w moim domu.

  • 60 min

Składniki:

  • op. makaronu swiderki
    30 dag wędliny (np. mielonka)
    Grzyby w pomidorach (gotowe ze spiżarni)
    15 dag żółtego sera
    zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Odrobina wody
    sól, pieprz
    olej

Zapiekanka z makaronem i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
    Wędlinę kroimy w kosteczkę i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pasteryzowane grzyby i odparowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Koncentrat rozprowadzamy wodą, tak aby uzyskać gęsty sos. Doprowadzamy do wrzenia.
    Makaron mieszamy z sosem, a następnie z grzybami i wędliną.
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy