op. makaronu swiderki
30 dag wędliny (np. mielonka)
Grzyby w pomidorach (gotowe ze spiżarni)
15 dag żółtego sera
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Odrobina wody
sól, pieprz
olej
Zapiekanka z makaronem i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Wędlinę kroimy w kosteczkę i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pasteryzowane grzyby i odparowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Koncentrat rozprowadzamy wodą, tak aby uzyskać gęsty sos. Doprowadzamy do wrzenia.
Makaron mieszamy z sosem, a następnie z grzybami i wędliną.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Komentarze