Pyszna i zdrowa zapiekanka z zielonymi warzywami. Idealna na wykorzystanie resztek z lodówki. Z podanych składników wychodzi naprawdę solidna porcja pysznego jedzenia.
40 min
Składniki:
20 dag makaronu spaghetti
30 dag fileta z kurczaka
pół cukinii
kilka różyczek brokuła
2 garści mrożonej fasolki szparagowej
pół opakowania mrożonego szpinaku
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Zapiekanka z makaronu i zielonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować na pół twardo.
Filet pokroić w drobną kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na łyżce oleju.
Do usmażonego kurczaka dosypać fasolkę, brokuła oraz pokrojoną w ćwiartki cukinię. Smażyć chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem.
Szpinak rozmrozić w mikrofalówce lub na osobnej patelni. Doprawić do smaku.
2.Przygotowane składniki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym zaczynając od dołu:
makaron
filet z warzywami
makaron
szpinak
3.Zapiekać w piekarniku, pod przykryciem, około 20 minut.
Porady
Całość zapiekanki można polać beszamelem lub posypać żółtym serem.
Komentarze