200 g pieczarek
200 ml śmietanki 30%
100 g startego sera żółtego
1 łyżka masła klarowanego
2 - 3 łyżki sera grana padano
200 g makaronu (waga suchego)
sól, pieprz
Zapiekanka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie na półtwardo - to bardzo ważne, bo jeśli będzie zbyt miękki zapiekanka stanie się zwyczajnym błotkiem ;-) Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i obsmażamy, a następnie wlewamy śmietankę, dodajemy sól, pieprz i smażymy przez chwilę aż sos lekko (!) zgęstnieje. Następnie całość wlewamy do gorącego makaronu, wsypujemy ser żółty i bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy serem grana padano. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut.
Komentarze