Zapiekanka z porów i ryżu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta zapiekanka, na obiad lub ciepłą kalację.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 por
    2 średnie pomidory
    1 papryka
    100ml oliwy z oliwek
    2 woreczki ryżu
    1 udko wędzone
    200 ml bulionu
    sól, pieprz
    1 łyżka soku z cytryny
    natka pietruszki

Zapiekanka z porów i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z porów i ryżu 1. Por obrać z uszkodzonych liści, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 10 minut. Odsączyć i ostudzić, po czym pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki. Ze sparzonych wrzątkiem pomidorów zdjąć skórkę, po czym pokroić na małe kawałki.
    W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić ryż, mieszając obsmażyć na jasnozłoty kolor. Do ryżu dodać por, paprykę, pomidory, pokrojone udko z kurczaka i odrobinę pieprzu oraz soli, lekko wymieszać. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
    Przed podaniem pokropić sokiem z cytryny oraz posypać posiekaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy