Zapiekanka z porów i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por obrać z uszkodzonych liści, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 10 minut. Odsączyć i ostudzić, po czym pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki. Ze sparzonych wrzątkiem pomidorów zdjąć skórkę, po czym pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić ryż, mieszając obsmażyć na jasnozłoty kolor. Do ryżu dodać por, paprykę, pomidory, pokrojone udko z kurczaka i odrobinę pieprzu oraz soli, lekko wymieszać. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Przed podaniem pokropić sokiem z cytryny oraz posypać posiekaną natką.
Komentarze