Zapiekanka z puree ziemniaczanego i mielonego mięsa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Inna wersja zapiekanki ziemniaczanej

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    ½ szkl. mleka
    2 łyżki masła
    50 dag. mielonego mięsa
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    1 pomidor
    10 dag. startego sera
    2 łyżki keczupu pikantnego
    1 łyżka bazylii
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    Słodka papryka
    Ostra papryka
    Przyprawa do ziemniaków
    Sól, pieprz do smaku
    świeży tymianek

Zapiekanka z puree ziemniaczanego i mielonego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować. Zmiksować. Do gorących dodać mleko, masło, przyprawę do ziemniaków, sól, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać.
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mielonym mięsem 2. Cebulę, paprykę, pomidora pokroić w drobną kostkę, przesmażyć z mięsem mielonym. Dodać keczup, przyprawić bazylią, czosnkiem, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Wsypać potarty ser. Poczekać aż się rozpuści.
  • 3. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso mielone, na to puree ziemniaczane, posypać przyprawą do ziemniaków. Zapiekać w piekarniku ok. 45 minut aż ziemniaki się przyrumienią. Można posypać świeżym tymiankiem.

Komentarze

Podobne przepisy