Zapiekanka z ryżem, brzoskwinią i jabłkami, lekko kokosowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna, zdrowa oraz idelna dla calej rodziny zapiekanka ryzowa z brzoskwinia i jablkami

  • 40 min

Składniki:

  • 1 - 1. 1/2 szklanki ryżu
    1 puszka brzoskwiń w syropie (411 g razem z puszka :) )
    1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml )
    2 duże, winne jabłka
    cukier (ilość według uznania )

Zapiekanka z ryżem, brzoskwinią i jabłkami, lekko kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka ryzowa 1. Ryż ugotować w proporcjach pół na pół ,woda i mleko.
    Część ugotowanego ryżu wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na ryżu układać cząstki brzoskwiń ( jedna większą zostawić do końcowego dekorowania} , potem kolejną porcja ryżu , wszystko polać mlekiem kokosowym,na wierzchu ułożyć, starte na grubych oczkach, jabłka oraz pokrojoną w małe cząsteczki resztkę brzoskwini .Wszystko posypać cukrem (ilość według uznania ) i wstawić naczynie do nagrzanego do 180 C piecyka.
    Zapiekać do czasu aż ryż wchłonie mleczko kokosowe a wierzch się lekko zrumieni.
    Taki deserek ryżowy najlepszy na ciepło :)

Komentarze

Podobne przepisy