Moim najbardziej popisowym daniem jest własnie zapiekanka z warzywami i schabem,gdy zapraszam rodzinę na obiad,w ekspresowym tempie zapiekanka znika z talerzy.
1 godz. 15 min
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
3 średnie marchewki
4 pomidory
1/2 młodej kapusty
4 cebule dymki
1 cukinia
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
pieprz
sól
3 łyżki oliwy
olej do smażenia
Zapiekanka z warzywami i schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety posyp solą i pieprzem, natrzyj czosnkiem i obsmaż na oleju.Odłóż na talerz.Warzywa pokrój: pomidory w ósemki , marchewkę w słupki,kapustę na ćwiartki,dymki na pół,cukinię w talarki,posyp je ziołami prowansalskimi.
2.Wszystkie warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym,polej oliwą i zapiekaj 20 min w temp.180 st.Następnie dołóż do warzyw schab,przekładając go pomiędzy nimi.Zapiekaj kolejne 30 min. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Komentarze