Zapiekanka ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Inny sposób podania szparagów i szynki. Idealny dla osób, które ograniczają ilość spożywanego mięsa.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
    15 dag szynki
    50 dag wcześniej ugotowanych w mundurkach drobnych młodych ziemniaków
    Sos beszamelowy:
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    250 ml bulionu
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zapiekanka ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut.
  • 2. W czasie gotowania szparagów, kroimy szynkę w małą kostkę, a ziemniaki w cienkie plasterki.
  • 3. W małym rondelku roztapiamy masło, dodajmy mąkę i energicznie mieszamy. Zasmażkę rozrabiamy bulionem i doprawiamy przyprawami. Gotujemy przez 2 minuty.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, potem szparagi i na wierzchu szynkę. Zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy 20 min. w temp. 180 st. C.

Porady

Podajemy jako samodzielne danie.

Komentarze

Podobne przepisy