Przepis jest genialny z kilku powodów: szybki, łatwy i bardzo prosty :)
Składniki:
1. 60 dag szpinaku (najlepiej brykiet)
2. paczka makaronu "rurki"
3. jajka (ilość w zależności od tego czy ktoś lubi jajka ;) )
4. twardy ser
5. pieprz (koniecznie ziołowy!)
6. sól
7. olej
Zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2. W tym czasie gotujemy makaron, tak żeby był "al dente" i gotujemy jajka na twardo.
3. Usmażony szpinak doprawiamy solą i ziołowym pieprzem.
4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju, przekładamy szpinak i makaron i mieszamy razem. Na wierzch kładziemy jajka pokrojone w plastry i starty ser.
5. Wkładamy do piekarnika na ok.20 minut, temp. 160 stopni.
Komentarze