Kochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:).
1 godz. 40 min
Dla 5 osób
Składniki:
300g makaronu
500g mrożonego szpinaku
2 cebule
500g mięsa mielonego
100g sera camembert
100g sera cheddar
100g sera gouda
200ml śmietany 12%
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zapiekanka ze szpinakiem, trzema serami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z mięsem. Dodajemy szpinak (nie trzeba go uprzednio rozmrażać). Smażymy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
2.Camembert kroimy w kostkę, cheddar i goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron mieszamy z mięsem ze szpinakiem oraz serami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Komentarze