Zapiekanka ze szpinakiem, trzema serami i mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Kochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:).

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 300g makaronu
    500g mrożonego szpinaku
    2 cebule
    500g mięsa mielonego
    100g sera camembert
    100g sera cheddar
    100g sera gouda
    200ml śmietany 12%
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zapiekanka ze szpinakiem, trzema serami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z mięsem. Dodajemy szpinak (nie trzeba go uprzednio rozmrażać). Smażymy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
  • 2. Camembert kroimy w kostkę, cheddar i goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron mieszamy z mięsem ze szpinakiem oraz serami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy