Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 55 min

Ziemniaki podane w innej formie niż tradycyjnie

  • 55 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża podwójna pierś z kurczaka
    śmietana duża 18%
    30 dag żółtego sera
    5 ząbków czosnku
    przyprawa gyros
    olej
    sól
    pieprz

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
    Robimy marynatę,mieszamy przyprawę gygos i 2 łyżkami oleju.
    Mięso myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty.
    Obtoczone w marynacie mięso wkładamy do lodówki na ok.40 minut.
    Po tym czasie wyciągamy i obsmażamy bez tłuszczu na patelni.
    W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, mięso i ser starty na tarce o małych oczkach.
    Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (pamiętając by na wierzchu był ser).
    Do śmietany dodajemy sól i pieprz ( w proporcji odpowiedniej dla naszego smaku),
    zalewamy zapiekankę.
    Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy