Około 800 g ziemniaków
1 duży strąk papryki
350 g cienkiej kiełbasy
500 g pieczarek
2 średnie cebule
1 duża śmietana 18%
2 jajka
Sól .pieprz , słodka i ostra papryka
300 g sera żółtego
Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić dokładnie schłodzić pokroić na plasterki, kiełbasę pokroić w plasterki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu po koniec smażenia dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, w rzucić na rozgrzany olej, kiedy odparują dodać cebule , smażyć do ze szklenia, posolić i po pieprzyć.
Jajka rozkłócić i dokładnie wymieszać ze śmietana z solą ,pieprzem i paprykami doprawić wg smaku.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne lub blachę posmarować masłem. Na dnie położyć połowę ziemniaków tak by plasterki zachodziły jeden na drugi. Potem wyłożyć pieczarki, następnie kiełbasa z papryką . Posypać połową sera potem ziemniaki, polać sosem i posypać serem. Zapiekać 25 – 30 min w 200 stopniach.
Komentarze