Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Idealna na obiad lub kolację, jest pożywna i wszystkim smakuje.

Składniki:

  • 1 litr ziemniaków
    1-2 kiełbasy
    1-2 marchewki
    30 dag pieczarek
    2 łyżki oleju
    sól
    kawałek żółtego sera

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować i ostudzić. Pieczarki pokroić na ósemki i usmażyć na oleju. Marchewkę pokroić na plasterki i wrzucać na osolony wrzątek, gotować 5 minut. Kiełbasę także pokroić na plasterki i usmażyć. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i układać kolejno: warstwę ziemniaków pokrojonych w plasterki, marchewkę, pieczarki i kiełbasę oraz drugą warstwę ziemniaków. Na koniec zetrzeć żółty ser i posypać górę zapiekanki. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy