Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszny dodatek do mięsa, o delikatnym posmaku i aromacie. Pieczone w sosie śmietanowym z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    250 ml śmietanki 30%
    150 ml mleka
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    1/2 kostki rosołowej
    70 g startego sera


    PONADTO:

    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    masło do wysmarowania formy

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wysmarować masłem.
    Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w naczyniu.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
    Mleko wymieszać ze śmietanką, dodać przyprawy oraz pokruszoną kostkę rosołową.
    Przygotowanym sosem zalać ziemniaki.
    Piec w 200 stopniach około 50 minut.
    Posypać startym serem, zapiec kolejne 10 minut do momentu roztopienia sera.
    Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy