Pyszny dodatek do mięsa, o delikatnym posmaku i aromacie. Pieczone w sosie śmietanowym z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 ml śmietanki 30%
150 ml mleka
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
pieprz
1/2 kostki rosołowej
70 g startego sera
PONADTO:
2 łyżki posiekanego szczypiorku
masło do wysmarowania formy
Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wysmarować masłem.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w naczyniu.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Mleko wymieszać ze śmietanką, dodać przyprawy oraz pokruszoną kostkę rosołową.
Przygotowanym sosem zalać ziemniaki.
Piec w 200 stopniach około 50 minut.
Posypać startym serem, zapiec kolejne 10 minut do momentu roztopienia sera.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze