zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Ta potrawa jest przepyszna!

Składniki:

  • 1.2 kg. ziemniaków

    1 spory por

    Śmietanka taka do zupy, troszkę mleka i 5-6 ząbków czosnku,

    Ser żółty (może być Cheddar, Mozzarella, Parmezan itp.) lub każdy inny żółty ser

    natka pietruszki (jeżeli się lubi)

    dla mięsożerców można dodać 8 plasterków boczku

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki. Pora tak samo cienko pokroić, sery utrzeć na tarce (grubość jak marchewka do zupy)


    Obficie posypać parmezanem/ lub innym serem.
  • 2. Śmietanę, mleko i wyciśnięty czosnek wymieszać.
  • 3. Wszystko przekładamy warstwami, zaczynając od ziemniaków i ostatnia warstwa też musi być z ziemniaków.

    Kolejność: ziemniaki, por, ser (szczodrze popieprzyć), ziemniaki , ser, por (popieprzyć) , śmietanka z czosnkiem (jeśli się lubi) boczek i natkę i na koniec ziemniaki.
  • 4. Piec 1,5h w temp. 180 stopni.

Porady

Można też pokroić surowe ziemniaki i dłużej piec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy