zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

prosta i smakowita:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - mięso mielone: 1 kilogram
    - papryka czerwona,żółta,zielona: 3 sztuki
    - mleko 3,2%: 0.5 szklanki
    - masło: 2.3 łyżki
    - parmezan: 5 łyżeczek
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - oliwa do smażenia: 1 łyżka
    - bułka tarta: 2 łyżki sól, pieprz wegeta do smaku.

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę dodać mleko i masło,w ten sposób powstanie piure.Mięso podsmażamy,dodajemy papryke pokrojoną w kostkę i smażymy jeszcze chwilkę. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwa i wykładamy część piure, na piure wykładamy mięso z papryką i drugą część piure.Na wierzch posypujemy bułką tartą i parmezanem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika(160st) na 30min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy