Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć w letniej wodzie przez 15 minut.
Następnie gotować Po ugotowaniu kroić w cienkie paski.
2.Na patelni rozgrzać olej. usmażyć cebulę i czosnek
3.Przesmażyć krótko kiełbasę. Dodać cebulę, czosnek i grzyby. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
4.W garnku zagotować śmietanę z 2 gałązkami rozmarynu.
5.Dodać ziemniaki do garnka i gotować 5 minut na wolnym ogniu często mieszając. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i niewielką ilość soli. Wymieszać. Wyjąć rozmaryn.
6.Dodać cebulę, kiełbasę, czosnek i grzyby.
7.Wysmarować masłem i obsypać bułką naczynie żaroodporne.
Zawartość garnka przełożyć do naczynia żaroodpornego, Delikatnie ugnieść.
Doprawić solą i skropić trochę olejem.
8.Wstawić do nagrzanego piekarnika.
9.Po wyjęciu udekorować rozmarynem i niewielką ilością pozostałej kiełbasy cebuli i grzybów.
Komentarze