Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Proste danie, które można w łatwy sposób przyrządzić dla całej rodziny.

  • Łatwy

Składniki:

  • - suszone grzyby: 6 dekagramów
    - cebula pokrojona w pióra: 20 dekagramów
    - kiełbasa: 15 dekagramów
    - olej: 30 mililitrów
    - ziemniaki pokkrojone w plastry: 1.5 kilograma
    - śmietana 30% słodka: 0.6 litra
    - rozmaryn gałązka: 3 sztuki
    - masło: 10 gramów
    - bułka tarta: 50 gramów
    - gałka muszkatołowa: 5 gramów
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w letniej wodzie przez 15 minut.
    Następnie gotować Po ugotowaniu kroić w cienkie paski.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej. usmażyć cebulę i czosnek
  • 3. Przesmażyć krótko kiełbasę. Dodać cebulę, czosnek i grzyby. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
  • 4. W garnku zagotować śmietanę z 2 gałązkami rozmarynu.
  • 5. Dodać ziemniaki do garnka i gotować 5 minut na wolnym ogniu często mieszając. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i niewielką ilość soli. Wymieszać. Wyjąć rozmaryn.
  • 6. Dodać cebulę, kiełbasę, czosnek i grzyby.
  • 7. Wysmarować masłem i obsypać bułką naczynie żaroodporne.
    Zawartość garnka przełożyć do naczynia żaroodpornego, Delikatnie ugnieść.
    Doprawić solą i skropić trochę olejem.
  • 8. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • 9. Po wyjęciu udekorować rozmarynem i niewielką ilością pozostałej kiełbasy cebuli i grzybów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy