Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Zamiennik zwykłych ziemniaków

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    200g gęstej kwaśnej śmietany
    4 łyżki białego wytrawnego wina
    oliwa z oliwek (u mnie orzechowa)
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    majeranek
    koperek

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Umyte ziemniaki kroimy za pomocą obieraczki do warzyw (lub cienko kroimy) na cienkie płatki. Do miski przekładamy śmietanę i doprawiamy ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy wino i mieszamy. Na dno małych naczyń żaroodpornych wylewamy niewielką ilość śmietany. Płatki ziemniaków dokładnie mieszamy ze śmietana i układamy je w naczyniach. Posypujemy majerankiem i wkladamy do nagrzanego piekarnika (180st.). Pieczemy ok. 60min. aż ziemniaki staną sie miękkie. W trakcie wierzch podlewamy oliwą.

Porady

Upieczone posypujemy świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy