Zapiekanka ziemniaczana z dziczyzną

0 (0 ocen)

Smaczne obiadowe danie

Składniki:

  • -dziczyzna 70 dkg
    -ziemniaki 1 kg
    -masło 20 dkg
    -mleko do ziemniaków 1/2 szklanki
    -cebula 1 sztuka
    -pomidor 2 sztuki
    -rodzynki 2 łyżki
    -tymianek 1 łyżeczka
    -estragon 1 łyżeczka
    -gałka muszkatołowa 3 szczypty
    -papryka ostra 1/3 łyżeczki
    -pietruszka zielona 3 gałązki
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku

Zapiekanka ziemniaczana z dziczyzną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso pokroić w małe kawałki, ugotować do miękkości, skręcić przez maszynkę.
    2. Obrać ziemniaki, ugotować jak do obiadu, odcedzić.
    3. Do ziemniaków dodać połowę masła, mleko, gałkę, ugnieść.
    4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie masła, dodać zioła, szczyptę pieprzu, wymieszać. Następnie dodać mięso, razem z rodzynkami i papryką, dusić około 5 minut, mieszając.
    5. Naczynie do zapiekanki wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ziemniaków, następnie mięso z patelni, przykryć pomidorami pokrojonymi w plasterki.
    6. Na wierzch ułożyć resztę ziemniaków, wygładzić powierzchnię.Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
    Podawać z ulubioną surówką.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy