Zapiekanka ziemniaczana z dziczyzną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso pokroić w małe kawałki, ugotować do miękkości, skręcić przez maszynkę.
2. Obrać ziemniaki, ugotować jak do obiadu, odcedzić.
3. Do ziemniaków dodać połowę masła, mleko, gałkę, ugnieść.
4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie masła, dodać zioła, szczyptę pieprzu, wymieszać. Następnie dodać mięso, razem z rodzynkami i papryką, dusić około 5 minut, mieszając.
5. Naczynie do zapiekanki wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ziemniaków, następnie mięso z patelni, przykryć pomidorami pokrojonymi w plasterki.
6. Na wierzch ułożyć resztę ziemniaków, wygładzić powierzchnię.Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
Podawać z ulubioną surówką.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze