Doskonała zapiekanka ziemniaczana z jajkami, danie tzw. jednogarnkowe nie wymaga dużej pracy, danie jest sycące i smakuje z różnymi dodatkami np, fioletowym kalafiorem z tartą bułką..........SMACZNEGO!!!
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Forma 30x25 cm wysmarowana olejem rzepakowym, na dno formy wsypać obrane i pokrojone w talarki ziemniaki, polać olejem, dodać soli ziołowej i wymieszać, wyrównać wierzch.
Na ziemniaki dodać pokrojone w talarki cebule, pokrojone ząbki czosnku, posypać papryką słodką wymieszaną z ostrą, tymiankiem.
2.Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 40 minut, po tym czasie wbić jajka na ziemniaki jak na sadzone i piec w termoobiegu w 160C z 10 minut.
3.Po upieczeniu zostawić na 15 minut na blacie kuchennym i można podawać.
4.Kalafior fioletowy ugotować w osolonej wodzie, na maśle z olejem zrumienić tartą bułkę i polać nią kalafior.
Komentarze