Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonała zapiekanka ziemniaczana z jajkami, danie tzw. jednogarnkowe nie wymaga dużej pracy, danie jest sycące i smakuje z różnymi dodatkami np, fioletowym kalafiorem z tartą bułką..........SMACZNEGO!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 2 kg,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    sól ziołowa 1 łyżka,
    papryka słodka 1 łyżka,
    papryka ostra 1 łyżeczka,
    cebula 4 sztuki średnie,
    czosnek 1 główka,
    tymianek 2 łyżki,
    jajka 10 sztuk "M"

    kalafior fioletowy 1 większy,
    masło 2 łyżki,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    tarta bułka 1 szklanka

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z jajkami 1. Forma 30x25 cm wysmarowana olejem rzepakowym, na dno formy wsypać obrane i pokrojone w talarki ziemniaki, polać olejem, dodać soli ziołowej i wymieszać, wyrównać wierzch.

    Na ziemniaki dodać pokrojone w talarki cebule, pokrojone ząbki czosnku, posypać papryką słodką wymieszaną z ostrą, tymiankiem.
  • Zapiekanka ziemniaczana z jajkami 2. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 40 minut, po tym czasie wbić jajka na ziemniaki jak na sadzone i piec w termoobiegu w 160C z 10 minut.
  • Zapiekanka ziemniaczana z jajkami 3. Po upieczeniu zostawić na 15 minut na blacie kuchennym i można podawać.
  • Zapiekanka ziemniaczana z jajkami 4. Kalafior fioletowy ugotować w osolonej wodzie, na maśle z olejem zrumienić tartą bułkę i polać nią kalafior.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy