Zapiekanka Ziemniaczana z Łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i przepyszny obiad dla dwóch osób.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350g ziemniaków
    250g łososia
    3 szparagi
    Odrobiną soku z cytryny
    Sól i pieprz do smaku
    Odrobina masła
    Sos śmietanowy:
    130ml śmietany 30%
    0,5 łyżeczki soli himalajskiej
    szczypta pieprzu

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na dnie delikatnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułożyć połowę pokrojonych w talarki ziemniaków, po czym wylać 1/2 śmietany wymieszanej z solą i pieprzem.
    2. Łososia skropić sokiem z cytryny, opruszyć solą oraz pieprzem i pokroić w mniejsze kawałki po czym ułożyć je na warstwie ziemniaków polanych sosem śmietanowym.
    3.Umyte szparagi pokroić w mniejsze kawałki, powciskać je między łososia i ponownie położyć na to pozostałą warstwę ziemniaków. Całość zalać resztą sosu śmietanowego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-50min do momentu gdy ziemniaki będą miękkie i pięknie się zarumienią. Smacznego ♥

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy