Zapiekanka ziemniaczana z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz zrobiłam ją z przyjaciółką na "babskim wieczorze", od tej pory często gości na naszych stołach.

  • 30 min

Składniki:

  • - 6 dużych ziemniaków
    - 2 czerwone papryki
    - 2 duże cebule lub 3 mniejsze (mogą być też czerwone)
    - 5-6 ząbków czosnku
    - suszony rozmaryn
    - 500 ml śmietany 18%
    - przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, sól, papryka słodka i ostra
    - olej do smażenia i posmarowania naczynia

Zapiekanka ziemniaczana z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. 1. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy na półtwardo, potem kroimy w kostkę około 1cm. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę również kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, dodajemy rozmaryn i przyprawy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, smarujemy śmietaną, przykrywamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

Porady

Zamiast rozmarynu można użyć suszonych ziół prowansalskich.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy