Pierwszy raz zrobiłam ją z przyjaciółką na "babskim wieczorze", od tej pory często gości na naszych stołach.
30 min
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 2 duże cebule lub 3 mniejsze (mogą być też czerwone)
- 5-6 ząbków czosnku
- suszony rozmaryn
- 500 ml śmietany 18%
- przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, sól, papryka słodka i ostra
- olej do smażenia i posmarowania naczynia
Zapiekanka ziemniaczana z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy na półtwardo, potem kroimy w kostkę około 1cm. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę również kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, dodajemy rozmaryn i przyprawy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, smarujemy śmietaną, przykrywamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Porady
Zamiast rozmarynu można użyć suszonych ziół prowansalskich.
Komentarze