Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana

0 (0 ocen)

Danie powstało ze składników które akurat miałam w domu i wyszło pysznie, polecam.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

    pół główki białej kapusty

    50 dag schabu bez kości

    3 cebule

    3 łyżki przecieru pomidorowego

    3 łyżki ketchupu

    przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i poszatkować. Cebule obrać i pokroić w piórka.

    Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Dno wyłożyć częścią ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków. Na nie poukładać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wyłożyć całą poszatkowaną kapustę. Dość obficie posypać solą i pieprzem. Schab opłukać i pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić ręką i porozkładać na kapuście. W szklance wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy i ketchup i wylać na mięso. Na sam wierzch poukładać resztę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków. Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec około 1 godz. w temp. 180C. Chwilę przed wyjęciem zdjąć folię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy