Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa

0 (0 ocen)

Idealna gdy zostało nam za dużo ziemniaków z wczorajszego obiadu, a w lodówce mamy nadwyżki wędliny. Ekonomicznie. Mój mąż za nią przepada.

Składniki:

  • - mrożony szpinak (1op)
    - czosnek 3-4 ząbki
    - ziemniaki ugotowane, ok.10 szt w zależności od wielkości
    - wędlina 250g
    - 2 jaja
    - tłuszcz
    - oliwa
    - papryka słodka, sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wędlinę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na tłuszczu. Odkładamy. Szpinak smażymy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy wszystkie składniki i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego wcześniej skropionego odrobiną oliwy. Z całych jajek, soli i papryki robimy sos, którym polewamy całość. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 180 st C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy