Zapiekany bakłażan po sycylijsku

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wielbiciele bakłażana - koniecznie wypróbować. PS: doskonale sprawdzi się z makaronem następnego dnia.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bakłażan
    2 szalotki
    2 malinowe pomidory
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka orzeszków piniowych
    sól
    pieprz
    125 g mozzarelli ( najlepiej z mleka bawolego )

Zapiekany bakłażan po sycylijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany bakłażan po sycylijsku 1. Obrałem szalotki, posiekałem je. Bakłażana pokroiłem w kostkę. Wymieszałem z oliwą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Włożyłem do żaroodpornego naczynia.
    Zapiekałem 15 minut. W tym czasie pokroiłem pomidory w kostkę i dodałem do bakłażana razem z orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Zapiekałem ponownie do czasu, aż wszystkie składniki zapiekanki były chrupiące. Na koniec ułożyłem na wierzchu pokrojoną na kawałki mozzarellę i zapiekałem do czasu, aż ser się rozpuścił. Należy podać od razu, gorącą np. z chrupiącą bagietką.

Komentarze

Podobne przepisy