Czasami czytając jakąś powieść można się natknąć na ciekawe pomysły kulinarne. Tak było i tym razem. Przepis na camembert chodził za mną dobrych parę tygodni, zanim postanowiłam go zrealizować. Efekt był powalający.
20 min
Składniki:
- 2 krążki sera camembert
- 250 g świeżych lub mrożonych malin
- 12 plastrów boczku
- 3-4 łyżki cukru
Zapiekany camembert z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy krążek sera kroimy na 6 równych trójkącików, które owijamy plastrami boczku. Kawałki sera układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie płuczemy maliny i razem z cukrem wrzucamy do blendera. Zmiksowane wstawiamy do lodówki. Gdy piekarnik jest nagrzany, wkładamy blaszkę i zapiekamy ser przez 15 minut. Pod koniec zapiekania, sos przelewamy do rondla i podgotowujemy. Gotowe trójkąciki wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem malinowym.
Komentarze