Zapiekany filet z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety nacieramy zgniecionym przez praskę czosnkiem, posypujemy ostrą papryką, carry i solą, odstawiamy do lodówki. Ziemniaki kroimy w plastry i podgotowujemy w lekko osolonej wodzie( ok. 5 min). Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuła podgotowujemy w lekko osolonej wodzie (ok.3 min). Fileta podsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, następnie podlewamy odrobiną wody( tak aby nie przykryć mięsa i dusimy około 10 min). Na blaszce układamy ziemniaki i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Następnie dajemy kukurydzę, marchew, parmezan, mięso, plastry pieczarek i różyczki brokuła. Wszystko posypujemy jeszcze parmezanem, pietruszką i dodajemy resztę zgniecionego czosnku. Możemy podlać wywarem z kurczaka jeśli nam został. Pieczemy ok. 25 min w 180 °C
smacznego!
Komentarze