Smak dzieciństwa w nieco odświeżonej wiosennej formie, który może stać się hitem świątecznych ( i nie tylko ) deserów. Zapraszam na zapiekany kogel-mogel z owocami :)
25 min
Składniki:
3 truskawki
1 łyżka jagód ( u mnie mrożone)
2 żółtka
1 łyżeczka cukru lawendowego (może być też waniliowy lub różany)
3-4 łyżeczki cukru brązowego (może być też biały )
Zapiekany kogel-mogel z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umyte truskawki kroimy w kostkę mieszamy z jagodami i przekładamy do kokilki. Jajka sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem lawendowym i brązowym na puszystą, gładką masę ( mikserem około 5 minut ) – lub do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotowym koglem moglem zalewamy owoce, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Upieczony kogel mogel posypujemy cukrem pudrem i serwujemy gorący : )
Komentarze