Zapiekany makaron z kiełbaską, warzywami i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczny zapiekany makaron który zawsze robiła moja teściowa ! Bardzo syty i na pewno wiele wielu smakoszom przypadnie do gustu.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300-400 g kiełbasy
    - 2 duże papryki czerwona i żółta
    - 3-4 marchewki
    - 2 pietruszki
    - pół selera
    - 2 cebule
    - 500 g ugotowanego makaronu świderki
    - 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 3/4 szklanki wody
    - 2 łyżki majonezu
    - 300 g żółtego sera
    - 2 ząbki czosnku
    - sól i pieprz do smaku

Zapiekany makaron z kiełbaską, warzywami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z1 1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie dodając pokrojoną cebulkę w plasterki ok 10 min. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    W kostkę większą kroimy paprykę natomiast selera, pietruszkę oraz marchewkę ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z ugotowanym makaronem świderki. Do szklanki dodajemy wodę, koncentrat i wylewamy do miski, dodajemy majonez, sól, pieprz do smaku i mieszamy.
  • z2 2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem a następnie układamy w nim makaron z warzywami całość posypujemy startym żółtym serem pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 25-30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy