Zapiekany makaron z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś będzie przepis na szybki, prosty i bardzo smaczny zapiekany makaron z pieczarkami. Żeby przygotować to danie potrzebna będzie minimalna ilość składników, co jest niewątpliwie jego sporą zaletą. Polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦250 g ulubionego makaronu
    ◦500 g pieczarek
    ◦2 cebule
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦4 łyżki masła
    ◦1 łyżka oleju
    ◦250 ml bulionu grzybowego
    ◦100 ml śmietanki 30%
    ◦50 g mozzarelli
    ◦majeranek otarty
    ◦sól
    ◦pieprz

Zapiekany makaron z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

    Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i oleju i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy i posypujemy majerankiem. Podsmażone pieczarki odkładamy na bok.

    Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i gotujemy kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego sosu dodajemy startą mozzarellę, makaron i pieczarki. Delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut aż wierzch się zarumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy