Zapiekany makaron z soczewicą

0 (0 ocen)

Pożywne danie makaronowe z soczewicą i kalafiorem. Podzielone na porcje, bo podane w małych naczynkach do zapiekania.

Składniki:

  • 200g makaronu muszelek
    1 szklanka soczewicy czerwonej
    200g mięsa drobiowego
    2 pomidory
    1 cebula
    1/4 szklanki przecieru pomidorowego
    przyprawa do makaronu
    papryka słodka mielona
    1 mały kalafior
    oliwa z oliwek

Zapiekany makaron z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę i makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
    Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni razem z mięsem mielonym. Dodać pokrojone pomidory (można obrać ze skóry) i przecier pomidorowy, chwilę podsmażyć.
  • 2. Mięso wymieszać z soczewicą, przyprawić i połączyć z makaronem. Między czasie ugotować kalafior. Nie gotować zbyt długo, tylko 5 min.
  • 3. Makaron nałożyć do małych naczynek do zapiekania lub kokilek. Wcisnąć różyczki kalafiora. Polać odrobiną oliwy i zawinąć w folię aluminiową. Zapiekać 30min w 180*C. 10min przed końcem można ściągnąć folię. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy