Zasmażane ziemniaki z sosem czosnkowym i brie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ziemniaki w jesiennym wydaniu

  • 40 min

Składniki:

  • 400g ziemniaków

    200g pieczarek

    papryka

    cebula

    50g boczku

    50g brie

    200g jogurtu naturalnego

    6 ząbków czosnku

    łyżka oleju rzepakowego

    sól, pieprz

Zasmażane ziemniaki z sosem czosnkowym i brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w łupinach. Obieramy i kroimy w plastry.

    Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju, ściągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy pokrojoną paprykę, cebulę i pieczarki. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy ziemniaki. Przyprawiamy. Obsmażamy. Dodajemy brie i jeszcze chwilkę smażymy, aż ser się rozpuści.

    Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Mieszamy.

    Układamy zawartość patelni na talerzach. Polewamy sosem czosnkowy, posypujemy boczkiem.

Porady

2 porcje

Komentarze

Podobne przepisy