ZAWIJANIEC BUDYNIOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

SMAKOLYK PROSTO OD MAMY

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    10 dag drożdży
    7 łyżek cukru waniliowego
    7 łyżek margaryny
    2 szklanki mleka
    5 jajek
    sól
    ugotowany budyń

Zawijaniec budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem oraz łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego ciasta dodajemy mąkę, jajka. Wyrabiamy i dodajemy roztopioną margarynę i dalej wyrabiamy aż będzie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia. Potem rozwałkować i rozsmarować na nim wcześniej ugotowany budyń o ulubionym przez nas smaku - waniliowym, truskawkowym itp. Można ciasto posypać na wierzchu cukrem, makiem lub posmarować jajkiem. Wkładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy 45 minut.

Komentarze

Podobne przepisy