Zawijaniec mięsno-warzywny w plastrach boczku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

To fajny i bardzo smaczny sposób na rodzinny obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    6 liści młodej kapusty
    100 g ugotowanego ryżu
    1/4 żółtej papryki
    1/4 czerwonej papryki
    cebula
    50 g wędzonej szynki
    8 plastrów boczku
    jajko
    sól
    pieprz

Zawijaniec mięsno-warzywny w plastrach boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu umyć,osuszyć i cienko rozbić,opruszyć z obu stron solą i pieprzem.
    Liście kapusty dokładnie opłukać i obgotować w osolonym wrzątku,odcedzić na sitku.
    Obraną cebulę, oczyszczone papryki oraz szynkę pokroić w kostkę,przełożyć do miski,dodać ugotowany ryż,wbić jajko,doprawić solą i pieprzem do smaku,wymieszać.
  • 2. Plastry schabu ułożyć na zakładkę tak aby utworzyły prostokąt,na mięsie rozłożyć liście kapusty,na kapuście rozłożyć farsz i zrolować na wierzchu poukładać obok siebie plastry boczku.
    Całość delikatnie obwinąć folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 60 minut.

Komentarze

Podobne przepisy