Zawijaniec ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy
i gotujemy w mundurkach. Obieramy
i jeszcze ciepłe mielimy.
Wbijamy 3 jajka, doprawiamy do
smaku pieprzem i solą. Mieszamy
z mąką i wyrabiamy ciasto (jeśli klei się do rąk, dodajemy
jeszcze trochę mąki).
2.Pozostałe jajka gotujemy na
twardo i obieramy. Cebule obieramy,
siekamy i podsmażamy na
rozgrzanym oleju. Wkładamy
szpinak, posiekane jajka oraz
natkę pietruszki. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
3.Masę ziemniaczaną rozwałkowujemy
na placek długości
formy (najlepiej na
papierze do pieczenia). Rozkładamy
masę szpinakową
i ostrożnie zwijamy roladę.Przekładamy
do formy,
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
do temp. 170-180 °C
i pieczemy godzinę
Komentarze