Zawijaski czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dodać olej i wodę przy pomocy robota zagnieść ciasto które wyrabiać jeszcze kilka minut.
Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i posmarować gęstym masłem z czosnkiem, posypać delikatnie tymiankiem
2.i pociąć na paski 2-3 cm o dowolnej długości, położyć jeden pasek na drugi,
docisnąć lekko krótsze brzegi i zwinąć kilka razy. Zawijaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać solą morska oraz tymiankiem.
3.
Zawijaski jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec 15 minut w temp. 200 st.
Komentarze