Zawijaski czosnkowe

0 (0 ocen)

Dobre na piknik, wycieczkę lub tak na przegryzkę kiedy dopadnie nas głód.

Składniki:


  • 25 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
    25 dag mąki pszennej typ 450
    1 opakowanie suszonych drożdży
    3 łyżki oleju rzepakowego
    250 ml wody
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    dodatkowo:
    10 dag masła
    5 ząbków czosnku
    1 jajko
    tymianek

Zawijaski czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijaski czosnkowe 1. Mąki przesiać i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dodać olej i wodę przy pomocy robota zagnieść ciasto które wyrabiać jeszcze kilka minut.
    Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.

    Masło rozpuścić i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

    Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i posmarować gęstym masłem z czosnkiem, posypać delikatnie tymiankiem
  • zawijaski czosnkowe 2. i pociąć na paski 2-3 cm o dowolnej długości, położyć jeden pasek na drugi,
    docisnąć lekko krótsze brzegi i zwinąć kilka razy. Zawijaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać solą morska oraz tymiankiem.
  • zawijaski czosnkowe 3.
    Zawijaski jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec 15 minut w temp. 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy