Zbożowy batonik z owocami

0 (0 ocen)

Na wzór zwykłego kruchego ciasta upiekłam odrobinę zdrowszą wersję, z mąką orkiszową, zdrowymi płatkami, żurawiną i owocami – smakowało wszystkim

Składniki:


  • 200 g mąki orkiszowej typ 812
    150 g musli z jagodami goji
    3 łyżki płatków migdałowych
    1 łyżka wiórków kokosowych
    1 łyżka suszonej żurawiny
    1 łyżka czarnego sezamu
    175 g masła
    3 łyżki miodu
    200 g śliwek
    2 jabłka
    1 banan

Zbożowy batonik z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    do miski wsypać mąkę orkiszową i musli (wybrałam takie bez dodatku cukru, jedynie płatki i suszone owoce), wymieszać.
    Dodać płatki migdałowe, wiórki kokosowe, żurawinę i sezam. Zamieszać.

    Masło rozpuścić z miodem w mikrofali lub kąpieli wodnej, wlać do suchych składników i wymieszać.

    Formę 18x28cm wyścielić papierem. Wyłożyć masę i równo rozprowadzić.

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić. Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Owoce ułożyć na spodzie.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
    Przed podaniem można posypać dodatkowymi płatkami migdałowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy