Zdrowe pierniczki bezglutenowe

0 (0 ocen)

Zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu

Składniki:


  • Składniki:
    -70g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
    -50g miodu
    -1 jajko
    -1 żółtko
    -50g mąki kukurydzianej
    -50g mąki owsianej bezglutenowej
    -50g mąki kokosowej
    -30g budyniu waniliowego bez cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
    -1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    -2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru

    polewa:
    -40g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
    -30g prawdziwego kakao
    -1-2 łyżeczki ksylitolu/erytrolu

Zdrowe pierniczki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    ciasto:
    -wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
    -na blacie wykładamy papier do pieczenia, układamy ciasto, przykrywamy kolejnym papierem i rozwałkowujemy
    -wykrawamy ciasteczka
    -rozgrzewamy piekarnik do 200C
    -pieczemy 10-13minut
    polewa:
    -tłuszcz rozpuszczamy w kąpieli wodnej
    -dodajemy kakao, słodzik i mieszamy
    -odstawiamy i studzimy
    następnie:
    -pierniczki smarujemy polewą i posypujemy różnymi dodatkami np. sezamem, słonecznikiem itp
    Smacznego i na zdrowie!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy