Zdrowsza wersja jajecznicy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest sycąca i ciekawie smakuje! Idealna dla osób na diecie, zawiera dużo białka.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
    * woreczek soczewicy zielonej
    * 5 jajek
    * parę pieczarek
    * czerwona papryka
    * 2 łodygi selera naciowego
    * szczypiorek
    * oliwa
    * chilli, pieprz oraz sól

Zdrowsza wersja jajecznicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotować według przepisu na opakowaniu, czyli około 25 minut. Odsączyć i ostudzić. Pieczarki i warzywa umyć i wysuszyć. Pieczarki, paprykę i selera pokroić na drobne kawałki, a szczypiorek posiekać.

  • 2. Jajka wbić do miseczki, dodać pieprz i sól, lekko ubić. Do powstałej masy dodać soczewicę i pokrojone warzywa oraz szczypiorek.
  • 3. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wyłożyć masę jajeczną i smażyć około 2-3 minuty, mieszając drewnianą szpatułką. Pod koniec smażenia doprawić chilli.

Porady

Taka jajecznica, z dodatkiem razowego pieczywa, to pełnowartościowe śniadanie. Idealna też na ciepłą kolację.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy