Żeberka duszone w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mięso rozpływa się w ustach, jest soczyste i pełne aromatów. Smaki wspaniale się uzupełniają, żadne się nie "gryzą". Sos pomidorowy na żeberkach również wyszedł przepyszny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg żeberek ( w miarę chudych )
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek mąki
    5 łyżek oleju rzepakowego
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 duża cebula
    1 l bulionu wołowego
    250 ml passaty pomidorowej
    1 łyżeczka mielonej kozieradki
    sól, pieprz

Żeberka duszone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje ( wzdłuż kości ).

    Czosnek rozcieramy z solą i pieprzem. Nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na godzinę.

    Po wyjęciu z lodówki, mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę razem z mięsem i zalewamy gorącym bulionem.

    Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.

    Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min.

    Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez przykrycia zredukować sos do żądanej konsystencji. (Jeśli lubimy gęste sosy, można to zrobić trochę wcześniej, pamiętając o tym by mieszać od czasu do czasu).

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy