Mięso rozpływa się w ustach, jest soczyste i pełne aromatów. Smaki wspaniale się uzupełniają, żadne się nie "gryzą". Sos pomidorowy na żeberkach również wyszedł przepyszny.
3 godz.
Składniki:
1 kg żeberek ( w miarę chudych )
3 ząbki czosnku
5 łyżek mąki
5 łyżek oleju rzepakowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża cebula
1 l bulionu wołowego
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka mielonej kozieradki
sól, pieprz
Żeberka duszone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje ( wzdłuż kości ).
Czosnek rozcieramy z solą i pieprzem. Nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę razem z mięsem i zalewamy gorącym bulionem.
Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min.
Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez przykrycia zredukować sos do żądanej konsystencji. (Jeśli lubimy gęste sosy, można to zrobić trochę wcześniej, pamiętając o tym by mieszać od czasu do czasu).
Komentarze