Żeberka duszone w sosie cebulowo-marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie przepadam za żeberkami,ale w takiej wersji bardzo mi smakowały,smakowały również mojej rodzinie.Bardzo smaczne mięsko rozpływające się w ustach w warzywnym sosie.Możemy je podać z ziemniaczkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    4 cebule
    4 marchewki
    olej do smażenia
    przyprawa do żeberek
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka mąki pszennej

Żeberka duszone w sosie cebulowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka oczyszczamy,płuczemy,osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki,następnie nacieramy przyprawą do żeberek i odstawiamy na około pół godziny.
  • 2. Cebulę i marchewki obieramy i płuczemy,cebulę kroimy w piórka,a marchewki w słupki.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej,następnie obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do garnka razem z olejem ze smażenia,dodajemy warzywa,podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
  • 4. Gdy wszystkie składniki będą miękkie,zagęszczamy sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Do żeberek można dodać kostkę mięsną,ale wtedy mniej solimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy