Żeberka duszone w sosie własnym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Klasyczny pomysł na przygotowanie żeberek wieprzowych.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 cebule
    2 suszone prawdziwki
    2 suszone kanie
    2 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    sól morska
    pieprz kolorowy
    ziarna kolendry
    łyżeczka sosu Worcestershire
    szklanka wody

    lubczyk do posypania

Żeberka duszone w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka nacieramy solą, zmielonym pieprzem kolorowym oraz kolendrą. Wkładamy do suchego rozgrzanego garnka i podsmażamy ze wszystkich stron. Dokładamy pokrojoną w pióra cebulę, pokruszone ususzone grzyby, liście laurowe, ziela angielskie i sos Worcestershire. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości. Na koniec posypujemy posiekanym lubczykiem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy